بررسی گوشی موبایل سونی Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 Compact اکسپریا زد 5 کامپکت

Sony Xperia Z5 Compact سونی
ارزیابی کاربران: 8.4 از 10 (702 رای) ارزیابی شما با موفقیت ذخیره گشت و پس از مدت کوتاهی منعکس خواهد شد. در حال ارسال اطلاعات... شما پیش از این رای داده بودید.
اضافه کردن به علاقه‌مندی‌ها حذف از لیست علاقه‌مندی‌ها

دسترسی سریع به سایر موارد

جستجوی سریع
جدیدترین های سونی
» سونی Xperia 5 V
» سونی Xperia 10 V
» سونی Xperia 1 V
» سونی Xperia 5 IV
» سونی Xperia 10 IV
» سونی Xperia 1 IV
» سونی Xperia Pro-I
» سونی Xperia 10 III Lite
» سونی Xperia 1 III
» سونی Xperia 5 III
» سونی Xperia 10 III
» سونی Xperia 5 II
» سونی Xperia Pro
» سونی Xperia 1 II
» سونی Xperia 10 II
» سونی Xperia L4
» سونی Xperia 5
» سونی Xperia L3
» سونی Xperia 10 Plus
» سونی Xperia 1
» سونی Xperia 10
» سونی Xperia XZ3
» سونی Xperia XA2 Plus
» سونی Xperia XZ2 Premium
» سونی Xperia XZ2
» سونی Xperia XZ2 Compact
» سونی Xperia L2
» سونی Xperia XA2
» سونی Xperia XA2 Ultra
» سونی Xperia R1 Plus
» سونی Xperia XA1 Plus
» سونی Xperia XZ1
» سونی Xperia XZ1 Compact
» سونی Xperia L1
» سونی Xperia XZs
» سونی Xperia XA1
» سونی Xperia XA1 Ultra
» سونی Xperia XZ Premium
» سونی Xperia XZ
» سونی Xperia X Compact
» سونی Xperia E5
» سونی Xperia XA Ultra
» سونی Xperia XA
» سونی Xperia X Performance
» سونی Xperia XA Dual
» سونی Xperia X
» سونی Xperia Z5 Dual
» سونی Xperia Z5 Compact
» سونی Xperia Z5 Premium
» سونی Xperia Z5
» سونی Xperia Z5 Premium Dual
» سونی Xperia M5
» سونی Xperia C5 Ultra
» سونی Xperia C5 Ultra Dual
» سونی Xperia M5 Dual
» سونی Xperia C4 Dual
» سونی Xperia C4
» سونی Xperia Z3 Plus (Z4)
» سونی Xperia Z4 Tablet LTE
» سونی Xperia M4 Aqua
» سونی Xperia E4g Dual
» سونی Xperia E4g
» سونی Xperia E4 Dual
» سونی Xperia E4
» سونی Xperia E3 Dual
» سونی Xperia Z3
» سونی Xperia Z3 Tablet Compact
» سونی Xperia Z3 Dual
» سونی Xperia E3
» سونی Xperia Z3 Compact
» سونی Xperia M2 Aqua
» سونی Xperia C3 Dual
» سونی Xperia C3
» سونی Xperia T3
» سونی Xperia Z2
» سونی Xperia M2 dual
» سونی Xperia Z2 tablet
» سونی Xperia M2
» سونی Xperia E1 dual
» سونی Xperia E1
» سونی Xperia T2 Ultra dual
» سونی Xperia T2 Ultra
» سونی Xperia Z1 Compact
» سونی Xperia Z1s
» سونی Xperia Z1
» سونی Xperia Z Ultra
» سونی Xperia C
» سونی Xperia M
» سونی Xperia ZR
» سونی Xperia SP
» سونی Xperia L
» سونی Xperia Tablet Z Wi-Fi
» سونی Xperia Tablet Z LTE
» سونی Xperia Z
» سونی Xperia ZL
» سونی Xperia E
» سونی Xperia E dual
» سونی Xperia Tablet S 3G
» سونی Xperia TX
» سونی Xperia V
» سونی Xperia J
» سونی Xperia Tablet S
» سونی Xperia T
» سونی Xperia SL
» سونی Xperia tipo dual
» سونی Xperia miro
» سونی Xperia tipo
» سونی Xperia go
» سونی Xperia acro S
» سونی Xperia ion HSPA
» سونی Xperia neo L
» سونی Xperia sola
» سونی Xperia U
» سونی Xperia P
» سونی Xperia ion LTE
» سونی Xperia S
» سونی Tablet P 3G
» سونی Tablet P
» سونی Tablet S 3G
» سونی Tablet S
» سونی CMD Z7
» سونی CMD J70
» سونی CMD J7
» سونی CMD MZ5
» سونی CMD J6
» سونی CMD J5
» سونی CMD Z5
» سونی CMD CD5
» سونی CMD C1
» سونی CMD Z1 plus
» سونی CMD Z1
» سونی CM-DX 2000
» سونی CM-DX 1000

تبلیغات

Sony XPERIA Z5 Compact - رویای مینیاتوری

تاریخ : 1394/8/23

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 از حضور تجاری نخستین نسل گوشی‌های موبایل در میان کاربران عادی در دهه 1980 میلادی اینک چیزی نزدیک به 35 سال می‌گذرد. گوشی‌های موبایل در سال‌های اول حضور در بازار تنها به عنوان وسیله‌ای کاملا لوکس و اشرافی برای برقراری تماس و استفاده از سرویس‌ پیام کوتاه مطرح شده و عمده تغییرات ایجاد شده در نسل‌های متعدد گوشی‌های اولیه به تغییر در شکل ظاهری و طراحی دستگاه تعلق داشت. نزدیک به 10 سال پیش و از اوائل سال 2005 کاربران گوشی‌های موبایل آرام‌آرام با کاربردهای دیگری از این وسیله لوکس آشنا شدند که با به حاشیه راندن کاربردهای ارتباطی معمول،‌ حرکت آرام و خزنده‌ای را برای آنچه بعدها اسمارت‌فون نامیده شد آغاز کرد؛‌ نسل نخست از سری پر افتخار N نوکیا در فاصله زمانی کوتاهی پس از حضور در بازار با برخورداری از دوربین‌هایی که تا به آن روز در گوشی‌های موبایل سابقه نداشتند و حضور یک سیستم‌عامل مدرن، بسیاری از مرزبندی‌های دنیای موبایل را برای همیشه تغییر دادند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در آن زمان سایز صفحه‌نمایش‌های موبایلی در غیاب یک سیستم‌عامل لمسی فراگیر حداکثر مابین 2 تا 2.5 اینچ متغیر بود و نمونه‌ای همچون Nokia N95 در سپتامبر 2006 با صفحه‌نمایش 2.6 اینچی،‌ مدلی کاملا غول‌آسا به شمار می‌رفت. با منسوخ شدن سیستم‌عامل‌های غیر لمسی و ارائه دو اینترفیس انقلابی iOS و اندروید، به ناگاه معیارهای تازه‌ای برای یک گوشی موبایل پیشرفته تعریف شد و اگر در سال‌های ابتدایی هزاره جدید، کوچک بودن هرچه بیشتر گوشی موبایل به معنای پیشرفته‌تر بودن و گران‌قیمت‌تر بودن دستگاه تلقی می‌شد این بار با به راه افتادن مسابقه افزایش سایز صفحه‌نمایش، ماجرا به گونه کاملا وارونه‌ای دنبال شد. سایز معمول گوشی‌های لمسی در اواسط سال 2009 به حوالی 3 تا 3.8 اینچ رسید، در سال‌های 2010 و 2011 از 4 تا 4.3 اینچ عبور کرد و در سال 2012 نیز به حوالی 4.8 اینچ رسید. این روند حتی در اینجا نیز متوقف نشد و در طی 3 سال اخیر با فراهم آمدن زمینه‌های تکنولوژیکی برای افزایش هرچه بیشتر ابعاد صفحه‌نمایش، ‌اینک شاهد استاندارد شدن پنل‌های موبایلی 5.5 تا 6 اینچی برای گوشی‌های پرچمدار هستیم. این افزایش سایز با اینکه در نگاه اول نکته مثبتی برای کاربری‌های مولتی‌مدیایی نظیر مشاهده عکس و ویدئو و موارد دیگری چون ‌خواندن کتاب به حساب می‌آید اما در هنگام استفاده از یک اسمارت‌فون به عنوان یک گوشی موبایل محدودیت‌های فراوانی را به لحاظ جابجایی و مسائل ارگونومیک پیش روی کاربران قرار می‌دهد. این مسئله به رغم بازار به شدت محبوب گوشی‌های اندرویدی با سایز بزرگ، هنوز از جذابیت گوشی‌های کوچک‌تر نکاسته و بسیاری از کاربران به دلائل مختلف، خرید یک اسمارت‌فون کوچک‌تر را به همتایان غول‌آسای آنها ترجیح می‌دهند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

خرید یک گوشی کوچک اما کاملا پیشرفته به سادگی تهیه یک اسمارت‌فون معمولی نیست جایی‌که تقریبا هیچگاه تمامی امکانات گوشی‌های پرچمدار بازار در یک مدل کوچک‌تر در دسترس قرار ندارند و به انتخاب‌های مناسب انگشت‌شماری در این رده می‌توان اشاره کرد. سونی یکی از اولین برندهایی بود که در ابتدای سال 2014 در کنار پرچمدار اصلی خود، XPERIA Z1، اقدام به معرفی یک مدل کوچک‌تر هم‌نام با پسوند Compact کرد؛ XPERIA Z1 Compact با وجود آنکه از صفحه‌نمایش کوچک‌تر با وضوح کمتری برخوردار بود اما در عوض از همان دوربین و همان مشخصات پردازشی مدل اصلی بهره می‌برد و در زمان خود یکی از پیشرفته‌ترین گوشی‌های سایز کوچک محسوب می‌شود. این رویه در سپتامبر 2014 با معرفی XPERIA Z3 Compact در کنار XPERIA Z3 ادامه پیدا کرد؛ مدلی که به جز تغییرات صفحه‌نمایش و کاهش 1 گیگابایتی سایز RAM تفاوت بزرگ دیگری با برادر بزرگ‌تر خود نداشته و انتخابی کاملا خاص در این رده محسوب می‌شد. سونی در سال جاری نیز در کنار معرفی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Premium، رده کامپکت را نیز از یاد نبرد و بار دیگر محصولی متفاوت را به این دسته ارائه کرد. Sony XPERIA Z5 Compact با وجود آنکه هنوز از صفحه‌نمایش 720p و سایز 2 گیگابایتی رم برخوردار است اما در کلاس گوشی‌های کوچک بازار یکی از بهترین‌ها و شاید پیشرفته‌ترین اندرویدفون قابل اشاره حداقل روی کاغذ باشد. اسمارت‌فون XPERIA Z5 Compact با نام مدل دقیق E5803 موضوع بررسی این نوبت است.

جعبه محتویات

همانند XPERIA Z5،‌ مدل کامپکت نیز در یک جعبه سفید رنگ ساده با تصویری از پشت و کناره دستگاه ارائه می‌شود. تصویر روی جعبه تاکیدی بر حضور سنسور اثر انگشت و دوربین جدید دستگاه دارد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

درون این جعبه موارد مورد انتظار همیشگی شامل شارژر، کابل USB و هدست سیمی همراه با نوشته‌های راهنما قرار گرفته است و به نکته خاص و جدیدی در این میان نمی‌توان اشاره کرد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در جعبه XPERIA Z5 Compact در اختیار ما بار دیگر از همان هدست سیمی همیشگی سونی استفاده شده که در طی سال گذشته در تمامی اسمارت‌فون‌های این شرکت فارغ از قیمت قرار می‌گیرد. کیفیت این هدست همانطور که از ظاهر آن می‌توان حدس زد حداکثر در سطح متوسط قرار می‌گیرد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

شارژر گوشی همانند اعضای اخیر سری Z از نوع آشنای EP880 با توان 7.5 وات (5 ولت و 1500 میلی آمپر) است که از شارژ سریع پشتیبانی نمی‌کند و برای این کار باید شارژر جداگانه‌ای تهیه کرد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

طراحی ظاهری

XPERIA Z5 Compact با ابعاد کوچک و ظاهر مدرن خود نگاه هر بیننده‌ای را در برخورد اول به خود جذب می‌کند. جذابیت‌های این گوشی در صورت تهیه رنگ‌های خاص آن (زرد لیمویی و صورتی تیره) دو چندان شده و تقریبا همه چیز از مدرن بودن این مجموعه سخن می‌گوید. جنس بدنه از ترکیب پلی‌کربنات و شیشه ساخته شده است جایی‌که کناره‌های گوشی برخلاف دو مدل بزرگ‌تر این کلاس، XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Premium فلزی نیست و از لبه‌های گرد در چهارگوشه آن نیز خبری نیست.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

استفاده از پلی‌کربنات در این قسمت ظاهری یک‌دست و کلاسیک به گوشی بخشیده و شباهت‌های دور و نزدیکی را نیز با برخی گوشی‌های سری لومیا ایجاد می‌کند. ظاهر بخش پشتی دستگاه اما تفاوتی با دو عضو دیگر این رده ندارد و شیشه مات موسوم به Frosted glass با مقاومت بیشتر در برابر اثرات انگشت در این قسمت به کار گرفته شده است. تغییر دکمه دایره‌شکل پاور گوشی به یک نمونه کاملا بزرگ‌تر با توانایی تشخیص اثر انگشت دیگر نکته جذاب در طراحی این مدل است که Z5 Compact را از دو مدل پیشین این رده متمایز می‌سازد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در کل از طراحی کلاسیک گوشی با کناره‌های تخت و ابعاد مناسب آن می‌توان به میزان بسیار زیادی رضایت داشت و شاید تنها نکته نسبتا منفی در مورد بدنه این مدل به ضخامت نسبتا زیاد آن مرتبط باشد که ممکن است برای برخی کاربران چندان جذاب به نظر نرسد.

ابعاد و وزن

سونی نه‌‌تنها سایز صفحه‌نمایش XPERIA Z5 را نسبت به دیگر اعضای فول‌سایز سری Z تغییر نداده بلکه XPERIA Z5 Compact نیز از اندازه پنل یکسانی نسبت به نسل قبلی خود یعنی XPERIA Z3 Compact برخوردار است. یکسان بودن ابعاد صفحه‌نمایش این دو مدل معیار مناسبی را برای بررسی تغییرات صورت پذیرفته در اندازه‌های Z5 Compact فراهم می‌کند. ابعاد گوشی برابر 8.9×65×127 میلیمتر اعلام شده که در مقایسه با Z3 Compact تغییرات اندکی از جمله 0.3 میلیمتر افزایش ضخامت را تجربه کرده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

Z5 Compact در مقایسه با دیگر گوشی‌های 4.6 تا 4.7 اینچی اندرویدی نیز گوشی کاملا کوچک‌تری به حساب می‌آید که در این میان فضای نسبتا کوچک بدون استفاده در زیر صفحه‌نمایش تاثیر مشهودی در کاهش ابعاد دستگاه ایفا کرده است. در نهایت وزن این اسمارت‌فون برابر 138 گرم است که 9 گرم سنگین‌تر از Z3 Compact بوده و از نمونه‌های معمول این رده نیز تا حدود زیادی سنگین‌تر است. به عنوان نمونه می‌توان به Samsung Galaxy A5 و Huawei P8 Lite با صفحه‌نمایش‌های یکسان 5 اینچی 720p و وزن به ترتیب 123 و 131 گرم یاد کرد. وزن بیشتر XPERIA Z5 Compact البته در عمل نکته مثبتی برای این گوشی به حساب آمده و تا حدودی آن را اصطلاحا خوش‌دست‌تر جلوه می‌دهد.

صفحه‌نمایش

بزرگ‌ترین تفاوت گوشی‌های سری Compact با هم‌تایان فول‌سایز خود به صفحه‌نمایش‌های آنها تعلق دارد و در این میان Z5 Compact نیز مستثنا نیست. پنل Z5 Compact تقریبا هیچ تفاوتی با نسل قبلی یعنی Z3 Compact در اندازه و رزولوشن نداشته و همچنان با برخورداری از سایز 4.6 اینچی و وضوح HD یا 1280×720 پیکسلی، به فشردگی 319 پیکسل در هر اینچ دست پیدا می‌‌کند. کیفیت و روشنایی این صفحه‌نمایش در حالت عادی و محیط‌های داخلی بسیار مناسب به نظر می‌رسد و با اینکه در مقایسه با صفحه‌نمایش‌های فول‌سایز ابعاد کوچک‌تری دارد اما همچنان در بسیاری از کاربری‌های معمول سایز مناسبی را ارائه می‌کند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

زاویه دید و کیفیت رنگ‌های این صفحه‌نمایش طبق انتظار از یک پنل‌ IPS در سطح مناسبی قرار دارد و از این لحاظ مشکلی به چشم نمی‌خورد. در مقایسه با Z3 Compact، صفحه‌نمایش Z5 Compact به خصوص در حالت تنظیم خودکار تا حدودی روشنایی کمتری ارائه می‌‌دهد اما در مقابل تا حدودی رنگ مشکی‌تر و کنتراست بهتری در آن به چشم می‌‌خورد. در زیر نور خورشید با اینکه با نتیجه فوق‌العاده‌ای روبرو نمی‌شویم اما هنوز می‌توان محتوای صفحه‌نمایش را مشاهده کرد و در این رابطه تفاوت خاصی مابین این مدل و دیگر کامپکت‌های سونی در این کلاس دیده نمی‌شود.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

زیر صفحه‌نمایش فضای خالی کوچکی همراه با یکی از اسپیکرهای استریوی دستگاه چسبیده به لبه پایینی دیده می‌شود و در بالا نیز به دوربین دوم 5 مگاپیکسلی و حسگرهای دو گانه تنظیم نور و Proximity بر می‌خوریم. دومین اسپیکر استریوی دستگاه که اسپیکر تماس را نیز در خود پنهان کرده دیگر نکته قابل اشاره در این قسمت است که به قرینه اسپیکر پایینی،‌ کاملا چسبیده به لبه بالایی طراحی شده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

المان‌های جانبی

در کناره سمت چپ گوشی در زیر یک پوشش پلاستیکی نسبتا بزرگ، اسلات حافظه Micro SD همراه با محل قرارگیری سیم‌کارت نانوی دستگاه دیده می‌شود که این بار نیز به سبک دیگر مدل‌های این سری از یک tray یا سینی کوچک جدا از مجموعه دستگاه برای جایگذاری سیم‌کارت استفاده شده است. این طراحی در صورت مفقود شدن این قطعه پلاستیکی کوچک، مشکلات مهمی را برای کاربران در جا زدن سیم‌کارت ایجاد می‌کند. یک تفاوت این قسمت با جایگاه مشابه حاضر در XPERIA Z5، اکتیو نبودن این قطعه در حین خارج کردن و جا زدن آن بدون سیم‌کارت است. در XPERIA Z5 وارد و خارج کردن جایگاه سیم‌کارت، چه همراه سیم‌کارت و چه بدون آن منجر به ریستارت شدن گوشی می‌شد اما در XPERIA Z5 Compact وارد و خارج کردن این قطعه پلاستیکی بدون سیم‌کارت تاثیری در عملکرد گوشی برجای نمی‌‌گذارد و تنها وارد و خارج کردن آن با حضور سیم‌کارت منجر به ریستارت گوشی می‌شود. در همین قسمت شکاف نسبتا بزرگی برای اتصال بند به دستگاه در پایین و نشان حک شده XPERIA در بالا نظر گرفته شده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در سوی دیگر گوشی و در سمت راست همان اجزای حاضر در XPERIA Z5 شامل دکمه بزرگ و تغییر شکل یافته پاور با امکان تشخیص اثرات انگشت، Rocer‌ تغییر صدا و شاتر دوربین دیده می‌شوند. نخستین نکته قابل ذکر در این قسمت، پایین بودن نسبی جایگاه دکمه‌های تغییر صدا در زیر کلید پاور است که به خصوص در هنگام گرفتن گوشی با دست راست نیاز به اندکی جابجایی برای دسترسی به این دکمه وجود دارد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

طراحی دکمه پاور در این بخش با یک تفاوت نسبت به XPERIA Z5 همراه شده و با در نظر گرفته شدن حاشیه‌ای بیضی شکل پیرامون این دکمه و فیدبک مطلوب این کلید، ارگونومیک بسیاری بهتری نسبت به Z5 اصلی در آن به چشم می‌خورد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

پایین گوشی محل پورت Micro USB‌ اتصالات سیمی و میکروفون تماس است و در بالا نیز به جک هدست و میکروفون دوم حذف نویز تعلق دارد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

بخش پشتی

همانطور که در بخش طراحی نیز اشاره شد حذف کاور شیشه‌ای براق بخش پشتی یکی از بزرگ‌ترین تغییرات طراحی مجموعه Z5 از جمله XPERIA Z5 Compact نسبت به تمامی مدل‌های پیشین این سری به حساب می‌آید. پوشش شیشه‌ای frosted glass این بخش که البته چندان مشابه تصوری که از شیشه در ذهن داریم به نظر نمی‌رسد با وجود مات بودن و تفاوت‌های مشخص نسبت به یک شیشه براق اما هنوز اثرات انگشت را تا حدودی جذب می‌کند البته پاک کردن اثرات انگشت و دیگر آلودگی‌ها از روی این سطح برخلاف سطوح مات پلاستیکی بسیار آسان است. استفاده از این جنس یکی از مهم‌ترین تغییرات قابل تقدیر سونی در بخش طراحی گوشی به حساب می‌آید.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

اعضای بخش پشتی XPERIA Z5 از لحاظ ترکیب و چینش هیچ تفاوتی با XPERIA Z3 Compact نداشته و به ترتیب از بالا به پایین شامل مجموعه لنز و تک فلش LED ‌دوربین، محل آنتن NFC و دو نشان سونی و XPERIA می‌شوند.

دوربین اصلی

دوربین همواره یکی از نقاط تاکید اصلی سونی در گوشی‌های پرچمدار این برند است و استفاده از سنسورهای سونی در دوربین بسیاری از اسمارت‌فون‌های پیشرفته بازار به خوبی به تجربیات والای این برند و جایگاه آن در این صنعت اشاره دارد. در دنیای واقعی اما برخی کاستی‌ها در بعضی زمینه‌های عمدتا نرم‌افزاری در کارکرد بی‌نقض دوربین اسمارت‌فون‌های سونی، تاثیر منفی برجای گذاشته که از آن جمله می‌توان به تاخیر شاتر و نحوه پروسس تصاویر اشاره کرد. سونی در هر سه مدل خانواده Z5 از دوربین مشترکی استفاده کرده که برای اولین بار از XPERIA Z1 به این سو، وضوح تصویر را از 20.7 به 23 مگاپیکسل ارتقا بخشیده است سایز سنسور این دوربین البته همچنان 1/2.3 اینچ است. با افزایش یافتن وضوح در این دوربین، امکان برداشت تصویر 20 مگاپیکسلی (3366×5984 پیکسل) در نسبت تصویر 16:9 فراهم می‌شود حال آنکه پیش از این حداکثر وضوح قابل دسترس در نسبت تصویر واید 16:9 برابر 15.5 مگاپیکسل یا 2952×5248 پیکسل بود.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

رابط کاربری دوربین در نگاه اول تغییر چندانی نسبت به گذشته نداشته است و در حالت Manual همان ترکیب آخرین عکس گرفته شده، شاتر دوربین، دکمه تعویض بین عکاسی و فیلم‌برداری همراه با دکمه تغییر حالت در سمت راست و چهار گزینه تشخیص صحنه (Scene selection)، تنظیمات روشنایی و وایت‌بالانس، تنظیمات فلش و سوئیچر تعویض بین دو دوربین همراه با آیکون سه نقطه دسترسی به سایر تنظیمات در سمت چپ در نظر گرفته شده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

یک تغییر ظریف در این میان انتقال دکمه فعال‌سازی حالت HDR از بخش سایر تنیظمات به کناره سمت چپ در قسمت تنظیمات روشنایی و وایت‌بالانس است که دسترسی آسان‌تری را به این دکمه ایجاد می‌کند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

با تغییر مد به Superior Auto طبق انتظار دو شاتر جداگانه برای عکاسی و برداشت ویدئو در سمت راست ظاهر شده و دکمه‌های سمت چپ نیز به سه گزینه ساده شامل تغییر روشنایی و رنگ، تنظیمات فلش و تعویض بین دو دوربین تغییر پیدا می‌کنند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در منوی تنظیمات همان موارد همیشگی مورد انتظار در این بخش همچون امکان ارتقا عدد ISO‌ تا 3200، تایمر سرخود، تغییر حالت فوکوس (اتوفوکوس تکی و چندگانه، تشخیص چهره، تاچ فوکوس و دنبال کردن سوژه)، لرزه‌گیر دیجیتال و تنظیمات Metering به چشم می‌خورد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

یک تغییر بزرگ در این بخش به رزولوشن عکاسی تعلق دارد. تا پیش از این تنها در حالت Manual امکان دسترسی به حداکثر وضوح دوربین و حتی وضوح 15.5 مگاپیکسل وجود داشته و در حالت‌های HDR و Superior Auto حداکثر وضوح قابل دسترس به 8 مگاپیکسل محدود شده بود. در XPERIA Z5 Compact اما در هر دو حالت HDR و Superior Auto نیز امکان برداشت تصویر در رزولوشن‌های 20 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 16:9) و 23 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 4:3) وجود دارد که از این مورد می‌توان به عنوان پیشرفت بزرگی یاد کرد. در عوض سونی وضوح میانی 15.5 مگاپیکسل را از لیست رزولوشن‌های قابل دسترسی حذف کرده و پله بعدی پس از رزولوشن‌های 23 و 20 مگاپیکسلی، وضوح 8 مگاپیکسلی است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

نگفته پیداست که با فشردن دکمه فیزیکی شاتر در هر لحظه می‌توان دوربین دستگاه را احضار کرد. یک نکته نسبتا جدید در این رابطه تغییر خودکار حالت عکاسی به Superior Auto پس از احضار دوربین در این حالت است. به بیان دیگر فارغ از اینکه آخرین بار دوربین در چه حالتی تنظیم شده باشد با فشردن دکمه فیزیکی شاتر برای دسترسی سریع به دوربین، حالت عکاسی به Superior Auto تغییر می‌کند. این گزینه را می‌توان هم به عنوان یک نکته مثبت و هم به عنوان یک نکته منفی برشمرد. مثبت از آن جهت که در برخورد با یک سوژه سریع و حساس نیازی به تنظیم دوربین نیست و منفی از آن جهت که در حین تصویربرداری و پس از تنظیم گزینه‌های دستی (میزان نورگیری،‌فعال بودن HDR و...) حتی مرور تصویر قبلی گرفته شده و سپس فشردن شاتر برای بازگشت به منوی دوربین نیز منجر به کنسل شدن تنظیمات پیشین و فعال شدن Superior Auto‌ می‌شود.

در حین برداشت تصویر توسط این دوربین برخی مشکلات کوچک و بزرگ مانع از عملکرد مناسب این قسمت می‌شود. یکی از این موارد در زمینه فوکوس خودکار به ویژه در تصاویر نزدیک ماکرو رخ می‌دهد جایی‌که در برخی سوژه‌ها با رنگ‌های نزدیک به هم شرایط دشواری جهت فوکوس سریع وجود داشته و در مواردی دوربین زمان زیادی را برای یافتن نقطه فوکوس مورد نظر صرف می‌کند. در محیط‌های با نور کمتر این مسئله با تاخیر نسبی شاتر نیز همراه می‌شود که رفع این مورد برای یک دوربین موبایلی پیشرفته نکته بسیار مهمی به حساب می‌آید. سونی در معرفی این گوشی به قابلیت هایبرید اتوفوکوس 0.03 ثانیه‌ای اشاره کرده است که در عمل و به خصوص در مورد سوژه‌های با نور کمتر و فواصل نزدیک با موفقیت فوق‌العاده‌ای همراه نیست.

با توجه به استفاده از دوربین یکسانی در هر دو گوشی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact مقایسه تصاویر این دو دوربین در موقعیت‌های یکسان می‌تواند نشانگر نکات جالبی در این میان باشد. تصاویر این دوربین در نور روز و در شرایط آسمان تیره و ابری ثبت شده‌اند و مطمئنا در یک روز آفتابی روشن با تصاویر بهتری از آن روبرو می‌شویم. اولین نکته مشخص در این تصاویر به اندکی سرد بودن رنگ‌ها و کنتراست کم تعلق دارد از سوی دیگر در زمینه فوکوس نیز با نتیجه درخشانی روبرو نمی‌شویم که البته این مسئله تا قبل از برش اندازه واقعی چندان مشهود نیست. این مسئله در کناره‌های عکس بیشتر به چشم می‌آید و در مرکز به شدت کناره‌ها نیست.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

تصویر در حالت Manual بدون HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

برش اندازه واقعی تصویر بالا

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

تصویر در حالت Manual با فعال بودن HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

برش اندازه واقعی تصویر بالا

با فعال کردن حالت Superior Auto نور بیشتری به کادر وارد می‌شود اما کنتراست تا حدودی کاهش می‌یابد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

برش اندازه واقعی تصویر بالا

در کل با مشاهده تصاویر ایجاد شده توسط این دوربین و مقایسه آن با عکس‌های گرفته شده توسط دوربین XPERIA Z5 تفاوت‌های محسوسی از لحاظ رندر نرم‌افزاری به چشم می‌خورد و در این میان تا حدودی برتری با دوربین XPERIA Z5 است.

مجموعه نرم‌افزاری و رابط کاربری دستگاه در نمایش بلافاصله تصاویر برداشت شده توسط دوربین اندکی کند عمل می‌کند. در اینجا پس از گرفتن یک عکس با لمس کردن thumbnail آن برای نمایش تمام صفحه، ابتدا تصویری نسبتا محو ظاهر شده سپس در کمتر از 1 ثانیه تصویری بهتر و در نهایت در حدود 2 ثانیه بعد تصویر نهایی شکل می‌گیرد. بنابراین پس از برداشت عکس توسط این دوربین اولین نمایی که از آن در گالری تصاویر دیده می‌شود را نباید معیار کیفیت قرار داد و به دستگاه حداقل 2 ثانیه برای نمایش کیفیت اصلی عکس باید فرصت داد.

در مجموع با وجود سخت‌افزار قوی هنوز به نظر می‌رسد سونی برای رفع نواقصی همچون تاخیرهای گاه و بیگاه شاتر و برخی مشکلات در فوکوس به خصوص در نور کم نیازمند بازنگری در بخش پروسس تصویر و قسمت‌های نرم‌افزاری است. در قسمت سخت‌افزار نیز نبود یک لرزه‌گیر اپتیکال در بسیاری از موارد مشهود است. موارد گفته شده البته به معنای کیفیت پایین عکس‌های گرفته شده توسط XPERIA Z5 Compact نیست و بسیاری از ایرادهای وارد به این تصاویر تا قبل از مشاهده عکس در اندازه واقعی قابل تشخیص نیستند.

در بخش فیلم‌برداری طبق انتظار حداکثر وضوح به 4K یا 2160p با 30 فریم در ثانیه تعلق دارد. البته رزولوشن‌های پایین‌تر همچون 1080/30p و 1080/60p نیز در این میان در دسترس قرار دارند. ویدئوهای برداشت شده در وضوح 2160p در این دوربین با بیت‌ریتی نزدیک به 55Mbps در ویدئو و 156Kbps به صورت دو کاناله صوتی برداشت می‌شوند. کنتراست و میزان جزئیات در این ویدئوها بسیار بالاست اما اندکی رنگ‌پریدگی در آنها به چشم می‌خورد.

در وضوح 1080/30p بیت ریت ویدئویی به حوالی 17Mbps و بیت‌ریت صوتی به 149Kbps کاهش پیدا می‌کند. در این حالت نیز همانند برداشت 4K از کنتراست و جزئیات می‌توان رضایت کافی داشت. در وضوح 1080/60p با بیت‌ریت ویدئویی نزدیک به 30Mbps حرکت بسیار روان‌تری در تصویر دیده شده و لرزش‌های دست کاربر بسیار کمتر به نتیجه نهایی منتقل می‌شود. یک نکته بسیار مهم در هنگام فیلم‌برداری با XPERIA Z5 Compact توجه به میدان دید دوربین است که نسبت به حالت عکاسی میدان دید بسته‌تری را در اختیار کاربر قرار می‌دهد کاهش میدان دید در هنگام فیلم‌برداری 4K بسیار بیشتر از وضوح فول اچ‌دی است.

دوربین دوم

وضوح دوربین دوم XPERIA Z5 Compact‌ یکی از برتری‌های اصلی این مدل نسبت به نسل قبلی این کلاس یعنی XPERIA Z3 Compact است. این دوربین 5 مگاپیکسلی از سنسور Exmor R با لنز واید 25 میلیمتری بهره می‌برد که نه‌تنها روی کاغذ بلکه در عمل نیز کیفیت بالاتری نسبت به دوربین 2.2 مگاپیکسلی حاضر در بخش بالایی صفحه‌نمایش XPERIA Z3 Compact ارائه می‌دهد. در زمینه جزئیات و رنگ این دوربین کیفیت راضی‌کننده‌ای به چشم می‌خورد اما طبق انتظار به دلیل نبود فوکوس خودکار انتظار تصاویری شارپ همانند دوربین اصلی را نمی‌توان داشت.

باتری

افزایش 0.3 میلیمتری ضخامت دستگاه نسبت به XPERIA Z3 Compact زمینه مناسبی را برای افزایش ظرفیت باتری در Z5 Compact فراهم آورده است. در عمل اما ظرفیت این باتری تنها 100 میلی آمپر ساعت نسبت به گذشته ارتقا یافته و به 2700mAh رسیده است اما برادر بزرگ‌تر این مدل یعنی گوشی فول سایز XPERIA Z5 با صفحه‌نمایش 5 اینچی 1920×1080 پیکسلی از یک باتری 2900 میلی آمپرساعتی بهره می‌برد که تنها 200mAh از باتری Z5 Compact ظرفیت بیشتری دارد بنابراین با توجه به سایز و وضوح پایین‌تر صفحه‌نمایش مدل کامپکت می‌توان انتظار دوام بسیار بهتری را از این باتری داشت. سونی در مورد این باتری نیز همانند XPERIA Z5 به دوام 2 روزه اشاره کرده است که در عمل در یک استفاده متوسط رو به نیز می‌توان به این دوام دست پیدا کرد و با کاهش میزان مصرف و استفاده از حالت STAMINA حتی از این رقم نیز می‌توان فراتر رفت.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

سنسور اثر انگشت

سنسورهای تشخیص اثر انگشت این روزها در بسیاری از گوشی‌های مدرن به چشم می‌خورد و تقریبا تمامی برندها در پرچمداران خود از این قابلیت بهره گرفته‌اند. مکان این سنسور اما معمولا در پشت دستگاه یا در زیر صفحه‌نمایش است. راه‌حل سونی در جایگذاری این سنسور در کناره دستگاه با وجود آنکه به قیمت از دست رفتن یکی از نشانه‌های این برند یعنی دکمه دایره‌شکل برجسته پاور تمام شده و از سوی دیگر تا حدودی به ضخامت گوشی افزوده است اما فرمی مدرن و خاص به Z5 Compact می‌بخشد. در اینجا می‌توان حداکثر تا 5 اثر انگشت را از طریق منوی Security برای آنلاک کردن گوشی از این طریق تعریف کرد. در آینده از این طریق امکان پرداخت‌های امن موبایلی نیز فراهم خواهد شد. در زمینه دقت و سرعت شناسایی اثر انگشت این سنسور می‌توان امتیاز نسبتا مناسبی به آن اختصاص داده و با وجود آنکه نسبت به اکثر دیگر سنسورهای مشابه فضای کمتری را در اختیار دارد اما عملیات شناسایی و باز کردن قفل در آن اغلب به خوبی و با سرعت انجام می‌شود هرچند در برخی شرایط به دلیل موقعیت دست نیاز به تکرار فرایند قرار دادن انگشت روی این سنسور وجود دارد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

قابلیت ضد آب

یکی از ویژگی‌های مشترک سری Z، مقاومت آنها در برابر گرد و خاک و رطوبت است. XPERIA Z5 Compact نیز همانند Z3 Compact و البته سایر اعضای خانواده Z5 از استاندارد IP68 برخوردار است که به معنای نفوذناپذیر ماندن در برابر گرد و خاک و ورود آب تا عمق 1 متری برای 30 دقیقه است. سونی البته چندی پیش با ایجاد تغییراتی در شیوه‌های استفاده از دستگاه‌های خود کاربران را از فرو بردن گوشی در آب منع کرد و از پوسترهای تبلیغاتی زیر آب سونی که تا مدت‌ها برای تمامی گوشی‌های سری Z از آنها استفاده می‌شد نیز برای خانواده Z5 دیگر خبری نیست. در صفحه پشتیبانی سونی موبایل به صراحت در این زمینه آمده است: «درجه IP دستگاه شما در شرایط آزمایشگاهی در حالت Stand-dy به دست آمده بنابراین نباید دستگاه را در زیر آب برای مواردی همچون عکس گرفتن به کار ببرید. از دستگاه خود برای گرفتن تصاویر در حین انجام هرگونه فعالیت زیر آب از قبیل شیرجه زدن یا استفاده از ماسک زیر آبی (snorkeling) استفاده نکنید» این پیغام البته به معنای ایجاد تغییرات در استاندارد و استراتژی این شرکت در دستگاه‌های ضد آب نیست اما می‌توان آن را به منزله هشداری برای کاربرانی تلقی کرد که توصیه‌های سونی در زمینه فرو نبردن دستگاه در مایعاتی به جز آب را نادیده گرفته‌اند. بدین‌ترتیب در صورت رعایت شرایطی که پیش از این نیز سونی در رابطه با آنها هشدار داده بود امکان استفاده از گوشی در موقعیت‌های دارای رطوبت (همچون زیر باران) به راحتی وجود دارد و همانطور که در صفحه پشتیبانی سونی نیز آمده است هنوز می‌توان گوشی را به سادگی زیر شیر آبی معمولی شست.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

یک نکته کاملا بهبود یافته در ساختار XPERIA Z5 Compact در این قسمت کارکرد بسیار بهتر صفحه‌نمایش در هنگام خیس بودن آن است. در گذشته‌ای نچندان دور، خیس بودن انگشت‌ها به معنای کار نکردن صفحه‌تاچ اسکرین تلقی می‌شود این بار اما به سادگی می‌توان با انگشتان خیس نیز از صفحه‌نمایش استفاده کرد.

سیستم‌عامل و رابط کاربری

تغییر انیمیشن بوت سیستم‌عامل در XPERIA Z5 نوید ایجاد تغییراتی در رابط کاربری دستگاه را می‌دهد. XPERIA Z5 Compact برای بوت کامل به نزدیک به 37 ثانیه زمان نیاز دارد که نسبت به بوت بسیار سریع 20 ثانیه‌ای Z3 Compact بسیار زمان طولانی‌تری به حساب می‌آید. آخرین مرحله در بوت سیستم‌عامل در Z5 Compact که در Z5 نیز به همین صورت تکرار می‌شود فرایند اجرای اپلیکیشن‌ها یا Starting apps است که نزدیک به 8 تا 10 ثانیه از زمان بوت را به خود اختصاص می‌دهد و در هربار ریستارت شدن گوشی نیز ظاهر می‌شود. سیستم‌عامل دستگاه نسخه 5.1.1 اندروید است و رابط کاربری همیشگی سونی نیز اینترفیس منویی آن را تشکیل می‌دهد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در صفحه قفل تقریبا بدون تغییر نسبت به گذشته دو میانبر دسترسی به دوربین و شماره‌گیر در پایین دیده می‌شود و اطلاعات زمان و تاریخ همراه با نوتیفیکیشن برنامه‌ها در مرکز به چشم می‌خورد. نمایش اعلان‌های مختلف در این بخش به دلخواه کاربران خواهد بود و می‌توان نمایش نوتیفیکیشن‌ها را کلا از این قسمت حذف کرد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در صفحه Home در نگاه اول به قابلیت جدیدی بر نمی‌‌خوریم اما در واقعیت یکی دو نکته تازه‌ در این قسمت در نظر گرفته شده است. با نگه داشتن دست روی صفحه‌نمایش به مد ویرایشی Home Screen وارد می‌شویم که در پایین امکان قرار دادن میانبر برنامه‌ها و ویجیت‌ها، تغییر والپیپر و تم و تغییر سایز آیکون‌ها در نظر گرفته شده است. طبیعتا انتظار داریم که با Pinch Zoom رو به داخل نیز با منظره مشابه‌ای همچون زمان نگه‌داشتن دست روی صفحه‌نمایش روبرو شویم اما در اینجا یک تفاوت کوچک دیده می‌شود و برای ظاهر شدن آیکون‌های چهارگانه مد ویرایشی نیاز به لمس کردن یک آیکون + در پایین صفحه‌نمایش است. تنها کارکردی که از این نحوه اجرا به ذهن متبادر می‌شود امکان انتقال آیکون‌های زیر صفحه‌نمایش به درون هریک از پنجره‌های دسک‌تاپ است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

سونی همچنان حداکثر از 7 دسک‌تاپ مختلف در این بخش پشتیبانی می‌کند.

در منوی اصلی با وجودی که تعداد آیکون‌ها همچنان 20 عدد در 5 سطر 4 ستونی است اما فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین آن دیده می‌شود. نقطه‌های زیر صفحه‌نمایش بدون تغییر نسبت به گذشته موقعیت صفحه فعلی را به کاربر یادآور می‌شود اما منوی عمودی همیشگی سونی در این قسمت که با ادامه اسکرول به سمت راست ظاهر شده و علاوه بر امکان مرتب‌سازی ایکون‌های این قسمت امکان دسترسی مستقیم به فروشگاه سونی و Play Store را در دسترس قرار می‌داد اینک حذف شده و مهم‌ترین وظایف آن یعنی جست‌وجو در مبان برنامه‌ها و مرتب‌سازی آیکون‌ها به دو گزینه جدید در کناره سمت راست بالای صفحه‌نمایش منتقل شده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

این دو آیکون جدید در کمال تعجب به نمایش نوار وضعیت یا Status bar‌ در بالای منوی اصلی ترجیح داده شده است و تا قبل از اسکرول کوتاهی از بالای صفحه‌نمایش رو به پایین نمی‌توان گزینه‌های حاضر در Status bar همچون وضعیت باتری، زمان، وضعیت وای‌فای و بلوتوث و دیگر موارد معمول این قسمت را مشاهده کرد در این حالت نیز پس از یک نمایش کوتاه، ‌Status bar بار دیگر پنهان می‌شود.. به بیان دیگر از نگاه سونی در منوی اصلی، کاربران نیازی به مشاهده Status bar در حالی‌که فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین به چشم می‌خورد، ندارند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

Notification Area یا منوی کشویی بالای صفحه‌نمایش نیز در نگاه اول هیچ تغییری را نسبت به رابط کاربری‌های جدید سونی در مدل‌هایی همچون XPERIA Z3+، XPERIA C5 Ultra یا XPERIA M5 نشان نمی‌دهد. در اینجا نیز اما یک تغییر ظریف و در عین حال کاربردی رخ داده است. امکان تعریف کردن یوزر جدید، دسترسی مستقیم به منوی Setting، ویرایش ترکیب آیکون‌های این قسمت همراه با نام اپراتور و زمان و تاریخ، بالاترین سطر در Notification Area را تشکیل داده و یک پله پایین‌تر از آن نوار تنظیم نور صفحه‌نمایش دیده نمی‌شود. پنهان کردن گزینه تنظیم اتوماتیک نور از این قسمت و انتقال آن به منوی Display در تنظیمات یکی دیگر از تصمیمات سونی برای کاربران و از جمله ضعف‌های اصلی طراحی این قسمت به شمار می‌رود.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

یک سطر پایین‌تر از نوار تنظیم روشنایی به دو آیکون بلوتوث و وای‌فای بر می‌خوریم که تنها تغییر صورت گرفته در این بخش نیز در این دو گزینه رخ داده است. یکی از ایرادهای وارد به منوی نوتیفیکیشن در رابط کاربری‌های سونی دسترسی نیافتن به تنظیمات مرتبط با هر تاگل با لمس طولانی مدت آن است؛ لمسی طولانی مدت یک آیکون در منوی نوتیفیکیشن بسیاری از اینترفیس‌های موبایلی دسترسی آسانی را به تنظیمات مرتبط با تاگل لمس شده فراهم می‌کند به عنوان نمونه با نگه‌داشتن دست روی آیکون دیتای موبایلی می‌توان به تنظیمات آن وارد شد یا با لمس و نگه‌داشتن آیکون GPS به صورت بی‌واسطه دسترسی به سرویس Location فراهم می‌شود. در رابط کاربری‌های سونی اما این مسئله دیده نشده است و لمس و نگه‌داشتن هر آیکون تاثیری را بر جای نمی‌گذارد. سونی در مجموعه Z5 اما حداقل در مورد دو تاگل وای‌فای و بلوتوث که جدا از سایرین در زیر نوار تنظیم روشنایی قرار دارند یک استثنا قائل شده است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در این قسمت همچنان لمس طولانی مدت دو آیکون وای‌فای و بلوتوث به نتیجه‌ای منجر نمی‌شود اما در زیر این دو آیکون اینک دو فلش رو به پایین در نظر گرفته شده که با لمس آنها می‌توان بدون ترک Notification Area به تنظیمات پایه‌ای این دو تاگل دسترسی داشت. در صفحه جدیدی که با لمس فلش رو به پایین این تاگل‌ها به نمایش گذاشته می‌شود دسترسی مستقیم به منوی تنظیمات وای‌فای و بلوتوث در Setting گوشی فراهم می‌شود.

در نهایت آخرین نکته قابل اشاره در منوی Notification به امکان جایگذاری حداکثر 9 تاگل مختلف در پایین این بخش است که می‌توان آنها را از یک لیست 14 عددی انتخاب کرد. یک آیکون نسبتا جدید در این بخش Detect USB device‌ است که قابلیت USB OTG پورت اتصالات سیمی گوشی را یادآور می‌شود.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

با لمس دکمه recent در پایین صفحه‌نمایش نه‌تنها آیکون برنامه‌‌های در حال اجرا و اخیرا اجرا شده در چینشی چرخشی با امکان بستن تکی یا دسته‌جمعی در دسترس قرار می‌گیرد بلکه گزینه تازه‌ای در زیر صفحه‌نمایش امکان اجرای نسخه کوچک شده‌ای از بسیاری از برنامه‌ها همچون ماشین حساب، تقویم، مرورگر اینترنت، ایمیل، پلیر موسیقی و چندین و چند برنامه دیگر را روی هم فراهم می‌آورد. تعداد این برنامه‌ها که Small apps نامیده می‌شوند نه‌تنها از طریق Google Play بلکه با تبدیل ویجت‌های نصب شده درون گوشی نیز قابل افزایش است.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

چیپ‌ست پردازشی- حافظه

محدودیت‌ها و مشکلاتی که چیپ‌ست Qualcomm Snapdragon 810 برای تولیدکنندگان مختلف در طی یک سال گذشته ایجاد کرده برکسی پوشیده نیست. مشکلاتی که عمدتا با تولید گرمای بیش از اندازه و تاثیر مشهود بر پرفورمنس دستگاه همراه بوده و تاثیر منفی آن تقریبا در تمامی گوشی‌های استفاده‌کننده از این چیپ‌ست همچون One M9 از اچ‌تی‌سی و XPERIA Z3+ اینک امری کاملا اثبات شده است. در شرایطی که بسیاری از برندها در نبود چیپ‌ست پردازشی پیشرفته‌تری از Snapdragon 810 در مجموعه کوالکام به استفاده از چیپ‌ست‌های دیگری از سری 8 و 6 اسنپ‌دراگون، تولیدات MediaTek یا راه‌حل‌های داخلی خود روی آورده‌اند، انتخاب مجدد Snapdragon 810‌ از سوی سونی برای قرارگیری در هر سه پرچمدار جدید این برند تا حدود زیادی سوال‌برانگیز است. این انتخاب برای پیشرفته‌ترین عضو این کلاس یعنی XPERIA Z5 Premium‌ به دلیل وضوح 4K صفحه‌نمایش و پشتیبانی شدن از آن تنها در چیپ‌ست Snapdragon 810 امری گریزناپذیر به نظر می‌رسد. اما در مورد دو محصول دیگری یعنی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact با صفحه‌نمایش‌های فول اچ‌دی و HD عملا نیازی به این ارتقا پر هزینه دیده نمی‌شود. حافظه رم این مدل یکی از تفاوت اصلی سری کامپکت با مدل‌های فول‌سایز را به نمایش می‌‌گذارد. در XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Premium از 3 گیگابایت رم استفاده شده در حالی که مدل کامپکت بار دیگر با 2 گیگابایت رم عرضه می‌شود.

سونی اما راه‌ دیگری را در ذهن داشته و با اشراف بر مسئله گرمای بیش از اندازه تولید شده در Snapdragon 810، در پی حل این مشکل با استفاده از انتقال‌دهنده‌های جدید گرما و چسب‌های حرارتی جدید روی پروسسور برآمده است. طبق ادعای شرکت سازنده این شیوه اجرا می‌تواند مشکلات حرارتی چیپ‌ست کوالکام را مرتفع سازد، موضوعی که در ادامه به بررسی آن در دنیای واقعی می‌پردازیم. بررسی این موضوع با توجه به در اختیار داشتن نتایج XPERIA Z3+ با شرایط پردازشی یکسان بسیار جالب توجه خواهد بود

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

 

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

تست‌های پردازشی دستگاه را طبق معمول با Geekbench 3 و زمانی که گوشی کاملا سرد است آغاز می‌کنیم. این تست تنها به عملکرد هسته‌ها می‌پردازد و در آن نتایج بالاتر به کیفیت بالاتر هسته‌ها اشاره دارد. Z3+ در حالت سرد این تست را با امتیازهای 1224 و 4147 به ترتیب در دو حالت تک و چند هسته‌ای به پایان رساند و در هنگام گرم شدن شدید گوشی نتیجه این تست در Z3+ به 643 و 2321 کاهش پیدا کرد. در XPERIA Z5 Compact با توجه به موارد گفته شده در مورد کنترل حرارت انتظار نتیجه بهتری را از دستگاه داریم. در حین تست اولیه محوطه زیر لنز دوربین بخش پشتی نسبتا گرم شد و سایر قسمت‌ها همچنان سرد باقی ماندند. امتیاز XPERIA Z5 Compact در این تست در حالت سرد بودن دستگاه برای وضعیت‌های تک هسته‌‌ای و چند هسته‌ای به ترتیب 1310 و 4068 واحد بود که هر دو به اعداد به دست آمده توسط Z3+ شباهت داشتند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

پس از این لحظه با اجرای یک برنامه گرافیکی سنگین حرارت گوشی را به حداکثر میزان آن ارتقا دادیم. حرارت در Z5 Compact تقریبا در کل بخش پشتی پراکنده شده اما تمرکز حرارت در این حالت همچنان به نیمه بالایی دستگاه تعلق داشت یک تفاوت بزرگ نسبت به Z3+ به انتقال نیافتن کامل گرما به کناره‌های گوشی تعلق دارد و حتی زمانی که گوشی در زیر بار سنگین یک تست گرافیکی قرار داشت نیز لبه‌های جانبی دستگاه تنها تا حدودی “گرم” شدند. این تفاوت علاوه بر عملکرد قابل تقدیر سونی در کنترل گرما به فلزی نبودن کناره‌های Z5 Compact نیز چندان بی‌ارتباط نیست. شدت حرارت در بخش پشتی نیز هنوز با فاصله زیادی کمتر از XPERIA Z3+ است. بدین‌ترتیب می‌توان از موفقیت سونی در کنترل حرارت سخن گفت. اما کنترل حرارت تنها یک بخش ماجرا در چیپ‌ست Snapdragon 810 است و این چیپ‌ست همانطور که در بالا نیز اشاره شد پس از گرم شدن افت محسوسی را در زمینه پرفورمنس تجربه می‌کند. برای تحقیق این مسئله پس از گرم شدن کامل گوشی زیر بار، با یک ریست، شرایط را برای اجرای مجدد تست Geekbench 3 فراهم می‌کنیم نتیجه تست این بار با گرم بودن کامل دستگاه به 706 و 2440 واحد در حالت‌های تک‌ هسته‌ای و چند هسته‌ای کاهش پیدا می‌کند که هر دو کاهش بسیار محسوسی را نسبت به زمان سرد بودن گوشی تجربه کرده‌اند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

با توجه به نتایج به دست آمده از این تست می‌توان به سادگی این ادعا را مطرح کرد که انتقال‌دهنده‌های جدید گرما و چسب‌های حرارتی پروسسور به خوبی از پس انتقال ندادن حرارت مجموعه پردازشی به بیرون دستگاه برآمده و در نتیجه با یک گوشی حداکثر گرم حتی در سنگین‌ترین تست‌ها روبرو هستیم اما انتقال نیافتن حرارت به معنای بهبود عملکرد Snapdragon 810 پس از گرم شدن نیست و همانطور که در تست بالا مشاهده کردیم پس از گرم شدن مجموعه چیپ‌ست بار دیگر پرفورمنس پردازشی دستگاه به کمتر از نصف کاهش پیدا می‌کند.

در تست عمومی دیگری تحت عنوان AnTuTu 5.7.1 این شرایط را بار دیگر نه‌ فقط برای مجموعه پردازشی بلکه برای دیگر اجزای مهم از جمله گرافیک، رم و حافظه داخلی بازسازی می‌کنیم. بار دیگر تست را در شرایطی که گوشی کاملا سرد و بدون استفاده است آغاز می‌کنیم در این هنگام طبق انتظار مجموعه پردازشی گوشی عملکرد بسیار مناسبی داشته و رقم بسیار مناسب 61722 واحد را ثبت می‌کند این رقم از نتیجه XPERIA Z5 یعنی 51175 نیز بسیار بالاتر و علت آن با وجود کاهش 1 گیگابایتی رم به وضوح پایین‌تر صفحه‌نمایش ارتباط دارد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

پس از پایان تست دستگاه بار دیگر به مرز حداکثر حرارت خود رسیده است و حرارت گوشی که در حالت سرد بودن مابین 31 تا 35 درجه بود حالا به 36 تا 48 درجه می‌رسد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

حرارت قسمت‌های مختلف گوشی در هنگام سرد بودن دستگاه

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

حرارت قسمت‌های مختلف گوشی پس از رسیدن به حداکثر حرارت

پس از یک بار ریست کردن دستگاه برای آزاد کردن فضای رم همین تست را مجددا با گوشی که هنوز گرم است تکرار می‌کنیم. طبق انتظار نتیجه جدید با کاهش مشخصی روبرو شده و از 61722 به 44882 واحد کاهش پیدا می‌کند. در XPERIA Z3+ نیز پس از گرم شدن گوشی نتیجه تست AnTuTu به 43225 کاهش پیدا کرده بود. یک نکته مهم قابل توجه در این بخش تاثیر کمتر حرارت بالا در کاهش نتیجه این تست است جایی‌که برخلاف بنچ‌مارک Geekbench 3 که تنها پردازنده را مورد بررسی قرار می‌داد این تست سایر گزینه‌ها را نیز وارد مراحل بررسی می‌کند. بنابراین می‌توان اینگونه نتیجه‌گیری کرد که بیشترین کاهش پرفورمنس در نتیجه بالا رفتن حرارت در Snapdragon 810 در هسته‌های پردازشی رخ می‌دهد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در نهایت برای مشخص شدن وضعیت گرافیکی گوشی به سراغ تست 3Dmark و دو آزمون Ice Storm Unlimited تحت OpenGL ES 2.0 و Sling Shot تحت Open GL ES 3.1 می‌رویم. در تست سبک‌تر اول یعنی Ice Storme Unlimited که در وضوح 720p برای صفحه‌نمایش اجرا می‌شود حرکت روان و با سرعت بالایی دیده می‌شود که انتظار دستیابی به عدد بالایی را در ذهن ایجاد می‌کند. XPERIA Z3+ با گرافیک مشابه Adreno 430 این تست را با امتیاز 17593 پشت سر گذاشت ولی در XPERIA Z5 Compact عدد نهایی به دست آمده از این تست 26999 واحد بود که حتی از Galaxy Note5 با گرافیک Mali-T760 و امتیاز نهایی 24260 واحد نیز فراتر رفته و نتیجه بهتری را ارائه می‌دهد.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در تست سنگین‌تر Slig Shot مبتنی بر OpenGL ES 3.1‌ با اجرا و رندر در وضوح 1440p، امتیاز Z5 Compact به 1147 رسید که امتیاز بسیار مناسبی در این تست به حساب می‌آید و نگفته پیداست که کاربری‌های گرافیکی و پیچیده‌ترین بازی‌ها نیز مشکلی برای بخش گرافیک XPERIA Z5 Compact ایجاد نمی‌کنند.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

در پایان این تست به علت آنکه آزمون‌های 3DMark بیشتر بخش گرافیک را زیر بار قرار می‌دهند بار دیگر Sling Shot را در حرارت حداکثری گوشی اجرا کردیم که در این حالت طبق انتظار نتیجه با افت زیادی روبرو نشده و کاهشی تنها نزدیک به 9 درصدی از 1147 به 1039 واحد در این وضعیت به ثبت رسید. بدین‌ترتیب با اطمینان می‌توان از تاثیر بسیار بالای گرم شدن چیپ‌ست بر هسته‌های پردازشی و تاثیر بسیار کمتر آن بر دیگر اجزا از جمله گرافیک سخن گفت.

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

ارتباطات

همانند دیگر گوشی‌های سری Z، در XPERIA Z5 Compact نیز با لیست بلندبالایی از گزینه‌های اتصال در زمینه‌های گوناگون روبرو می‌شویم که تقریبا تمامی نیازهای کاربران را پوشش می‌دهند. ارتباطات LTE و 3G همراه با وای‌فای ac، اتصال NFC، بلوتوث نسخه 4.1، خروجی TV از نوعMHL و قابلیت OTG از طریق پورت Micro USB گزینه‌های ارتباطی اصلی این گوشی را تشکیل می‌دهند. برای مسیریابی نیز از هر سه گزینه موجود یعنی GPS ،GLONASS و Beidou پشتیبانی می‌شود. سرعت ارتباط LTE در مدل در اختیار ما یعنی E5803 ظاهرا به LTE Cat.4 با سرعت 150Mbps‌ در دانلود محدود شده است اما در نسخه‌ای دیگر از این گوشی LTE پر سرعت‌تر یعنی LTE Cat.6‌ با پشتیبانی از سرعت 300Mbps نیز در نظر گرفته شده است.

کلام آخر

Sony XPERIA Z5 Compact - سونی اکسپریا زد 5 کامپکت

Sony XPERIA Z5 Compact به عنوان یک گوشی کوچک در رده میانی حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. در این مدل با وجود 720p بودن وضوح صفحه‌نمایش و امکان اشاره به مدل‌های هم‌قیمت و حتی ارزان‌تر دیگری با صفحه‌نمایش‌های فول اچ‌دی، هنوز برگ‌های برنده فراوانی برای مطرح کردن این مدل در دست سونی وجود دارد. Z5 Compact در حال حاضر تنها گوشی با سایز کوچک‌تر از 5 اینچ مجهز به چیپ‌ست پردازشی Snapdragon 810 است که از این لحاظ برتری بزرگی را نسبت به تمامی رقبا ارائه می‌کند. دوربین اصلی 23 مگاپیکسلی، ارتباطات پیشرفته‌ای چون وای‌فای ac، خروجی تصویر MHL و اتصال LTE در کنار فیلم‌برداری 4K دیگر نکات مثبت این گوشی را تشکیل می‌دهند. باتری دستگاه از ظرفیت و دوام بالایی برخوردار است و حافظه داخلی 32 گیگابایتی آن نیز برای یک گوشی رده میانی بسیار مناسب است. در سوی دیگر در سمت نقاط منفی این گوشی، ضخامت و وزن بیش از اندازه، فول اچ‌دی نبودن وضوح صفحه‌نمایش در حضور رقبای فراوان مجهز به این امکان، تغییر یک باره استراتژی سونی در مخالفت با زیر آب بردن گوشی توسط کاربران، کیفیت حداکثر متوسط دوربین اصلی دستگاه در هر دو بخش عکاسی و فیلم‌برداری و البته رابط کاربری نچندان پیشرفته سونی انتقادهای اصلی قابل ذکر در مورد این مدل را تشکیل می‌دهند.

خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا